Du ser typer av marknadsföring vart än du går. Men vad är marknadsföring och vad är processerna bakom det? Vad är målet med marknadsföring? Det ska vi reda ut i denna artikel.
Marknadsföring är processen som handlar om att få ut en vara eller en tjänst till sin målgrupp. Det är en mängd strategiska aktiviteter som man implementerar med syftet att få nya kunder och att behålla de som redan är kunder. Det handlar om att väcka intresse och få företaget att synas på olika marknadsföringskanaler.
Vad finns det för typer av marknadsföring?
Ofta tänker du förmodligen att marknadsföring bara är det man ser på tv, hör på radio eller annonser i tidningar och busskurer. Vilket självklart stämmer. Det finns mängder med sätt att marknadsföra sig på, vissa är mer subtila, andra inte.
I dagens värld som blir alltmer digitaliserad har fler kategorier av marknadsföring vuxit fram. Exempelvis digital marknadsföring, som utförs online.
Olika former av marknadsföring
Hemsidan – Finns ett erkänt begrepp inom marknadsföringsbranschen, ”syns du inte finns du inte”. Majoriteten av människor söker efter produkter online och syns du inte finns du inte. Därför ska man ha en hemsida som är uppdaterad samt som besvarar frågor kunder kan tänkas ha innan de fattar ett köpbeslut.
Sökmotoroptimering (SEO) – denna typ av marknadsföring handlar kort och gott om att hamna högt upp på Google vid organiska sökningar. Målet är att ranka högst i sökresultatet hos Google när man googlar de som är relevant för ditt företag. För att göra detta behöver man innehåll som i sin tur innehåller sökord som kunder googlar på för att få mer relevans i Googles ögon.
SEM – Handlar om att annonsera på sökord på Googles söktjänst. Denna annonseringstjänst heter Google AdWords. När man jobbar med SEM betalar man för att synas på ett visst sökord som är relevant för ditt företag.
Sociala medier – Utmärkta plattformar för att skapa bland annat varumärkes kännedom, förtroende och nå ännu fler människor. Man kan använda sociala medier som Facebook och Instagram för att väcka intresse, bjuda på kunskap eller inspirera i stället för att bara lägga ut erbjudanden.